Facturen binnen en buiten de EU

De tijd van enkel en alleen rond de kerktoren of in België aankopen te doen is voorbij.

Facturen binnen en buiten de EU
Aankopen doen in het buitenland is volledig ingeburgerd. Alleen is het met de komst van de vele webshops niet altijd zichtbaar waar je juist je aankopen verricht. Dat is nochtans essentiële informatie voor al wie maandelijks of per kwartaal btw-aangiftes indient. Ben je btw-plichtige met recht op aftrek? Hou dan rekening met volgende zaken.


Waaraan moeten buitenlandse aankoopfacturen voldoen?


Zakelijke aankopen binnen de EU
Koop je als ondernemer zakelijke diensten of goederen aan in een ander EU-land? Dan wordt doorgaans de btw verlegd. Dit betekent dat de verkoper geen btw aanrekent op de factuur. Jij moet de btw dan zelf aangeven, aftrekken en betalen in je eigen btw-aangifte. In bijna alle gevallen is dit een nuloperatie.
Opgepast! Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Deze uitzonderingen betreffen diensten rond:
·       Onroerende zaken
·       Het verlenen van toegang tot evenementen rond cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs
·       Verhuur van een vervoermiddel voor korte periodes
·       De categorie personenvervoer
·       Restaurants of catering
 
Zakelijke aankopen buiten de EU
Ook voor diensten die je afneemt uit een niet-EU-land geldt doorgaans de verleggingsregeling: je betaalt de btw die in je eigen land van toepassing is.
Koop je goederen bij een leverancier buiten de EU? Dan betaal je meestal de btw die geldt in het land waar die goederen de EU binnenkomen. Je betaalt die aan de belastingdienst van dat land en doet er ook aangifte.
De btw bij invoer wordt berekend op basis van de douanewaarde van de goederen. In sommige situaties zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden.
In beide gevallen kun je de btw later weer recupereren in je eigen btw-aangifte.
 
Wat moet je zeker doen bij aankoopfacturen in het buitenland?
Geef bij een aankoop bij een buitenlandse leverancier altijd je btw-nummer door. Zo vermijd je dat je leverancier jou buitenlandse btw aanrekent.
Ontvang je verkeerdelijk een factuur waarop buitenlandse btw is aangerekend? Dan valt die btw niet te recupereren via je btw-aangifte. Je kan wel een correctie van je factuur vragen bij de leverancier.

Wat bij vrijstelling van btw?
Ben je vrijgesteld van btw door je beroep of door je omzet lager dan 25.000 euro? Geef dat dan ook zeker door aan je leverancier, want anders moet je een bijzondere btw-aangifte doen.


Waaraan moeten verkoopfacturen zowel binnen als buiten de EU voldoen?


Zakelijke verkopen binnen de EU
Werk je voor een beroepsmatige klant die btw-plichtig is in een andere EU-lidstaat?
Dan reken je geen btw aan op je factuur. Je vermeldt wel ‘btw verlegd’ (‘reverse charge’). Zorg er zeker voor dat je een correct btw-nummer van je klant ontvangt. Dit betekent een btw-nummer dat actief staat voor grensoverschrijdende handelingen.
Ook voor je eigen btw-aangifte is er een aparte regeling. De factuur komt in rooster 44 van de btw-aangifte en met code ‘S’ in de zogeheten intracommunautaire listing. Deze listing dien je in via het onlineplatform Intervat.
Goed om weten: check altijd eerst het btw-nummer van je opdrachtgever in een andere EU-lidstaat. Dit kan je hier doen. Sla het bewijs van deze opzoeking ook op, zodat je dit bij een eventuele latere controle kan aantonen.

Zakelijke verkopen buiten de EU
Werk je voor een beroepsmatige klant in een land buiten de EU?
Ook in dit geval maak je een factuur op zonder btw. In plaats van ‘btw verlegd’ vermeld je ‘dienst belastbaar waar de ontvanger is gevestigd’ (‘service taxable in the country of the recipient’).

Particuliere verkopen binnen en buiten de EU
Is jouw opdrachtgever een particulier, dan is er sprake van een B2C-dienst. Deze vindt plaats waar de dienstverrichter is gevestigd. Er zal met andere woorden Belgische btw worden geteld op de factuur.

Wat bij vrijstelling van btw?
Een ‘kleine onderneming’ (vrijgesteld van btw) die als jaaromzet niet boven 25.000 euro uitkomt, hoeft geen btw aan te rekenen op facturen.
Maar...internationale facturatie valt volledig buiten deze regeling. 
Net als btw-plichtige ondernemingen vermeld je dus ‘btw verlegd’ of ‘dienst belastbaar waar de ontvanger is gevestigd’, afhankelijk van waar je beroepsmatige opdrachtgever gevestigd is.
Buitenlandse opdrachten tellen dan ook niet mee voor het plafond van 25.000 euro.
 
Vanaf 1 januari 2025 zal de vrijstellingsregeling trouwens niet enkel voor in België gevestigde belastingplichtigen bestaan. Dan komt er ook een vrijstellingsregeling voor niet in België gevestigde belastingplichtigen in een andere EU-lidstaat.
Hiervoor werd een dubbele jaaromzetdrempel uitgewerkt:
·       Een globale uniedrempel: die bedraagt 100.000 euro
·       Nationale drempel door de lidstaat waar de BTW verschuldigd is: in België bedraagt dit 25.000 euro.
Dit is een optionele regeling. Er zijn echter twee uitzonderingen:
·       Toevallige verkopen van nieuwe gebouwen
·       Vrijgestelde IC-leveringen van nieuwe vervoermiddelen.
 
Doe je regelmatig aan- of verkopen in het buitenland? En wil je zeker zijn dat je aan- of verkoopfacturen helemaal voldoen aan alle regels? Vraag advies aan Accinva.