Hoe zit de informatieverplichting voor huurvergoedingen in elkaar?

Sinds aanslagjaar 2024 – inkomsten 2023 – legt de wetgever een extra verplichting op aan beroepsmatige huurders.

Sinds aanslagjaar 2024 – inkomsten 2023 – legt de wetgever een extra verplichting op aan beroepsmatige huurders. Hoe zit de informatieverplichting voor huurvergoedingen in elkaar? We leggen het hier voor je uit.

Elke persoon (natuurlijke of rechtspersoon) die een onroerend goed huurt voor beroepsmatige doeleinden, moet een formulier 270MLH toevoegen aan hun belastingaangifte. Hierin geven ze de identiteit van de verhuurder en de betaalde brutohuur aan.

Waarom? Omdat de belastingadministratie hierdoor eenvoudig kan controleren of beroepsmatige huur wel degelijk belast wordt bij de ontvangen verhuurder. Huur of verhuur je onroerende goederen voor beroepsmatig gebruik? Lees dan zeker verder.


Verschil tussen privégebruikers en beroepsgebruikers bij huurvergoedingen

De fiscus maakt een groot onderscheid tussen de verhuur van onroerende goederen voor privégebruik of voor beroepswerkzaamheden.

Bij verhuur aan privégebruikers wordt de verhuurder enkel belast op basis van een geïndexeerd kadastraal inkomen (KI). Gaat het over verhuur aan beroepsgebruikers, dan wordt de verhuurder belast op de ontvangen netto huurbedragen. Want de huurder heeft de betaalde huurprijs als beroepskosten afgetrokken. Dus gaat de administratie de belastingen hiervoor verhalen op de verhuurder.


Dit geef je aan als verhuurder

Ben je verhuurder van onroerende goederen? Dan hebben we volgende gegevens van je nodig om jouw personenbelasting in te vullen.

Zuiver privé-verhuur

Het kadastraal inkomen

Beroepsmatige verhuur

Het kadastraal inkomen + de ontvangen brutohuur

 

De ontvangen brutohuur is volgens de administratie gelijk aan de huurprijs plus de huurvoordelen. Huurvoordelen zijn kosten die de eigenaar normaal moet dragen, maar die om een of andere reden ten laste worden gelegd van de huurder. Denk bijvoorbeeld aan onroerende voorheffing, syndickosten, kostprijs van aanbouwingen, verbeteringswerken, herstellingen die geen huurherstellingen zijn, …


Dit geef je aan als huurder

Als huurder vul je deze gegevens in op het formulier 270 MLH.

  • De identificatiegegevens van de huurder
  • De identificatiegegevens van de verhuurder
    • De verhuurder is een natuurlijk persoon: de naam, de voornaam, het volledige adres en rijksregisternummer of kbo-nummer
    • De verhuurder is een rechtspersoon: de benaming, het volledige adres van de maatschappelijke zetel en het kbo-nummer.
  • Gegevens betrekking tot het onroerend goed
  • De betaalde bedragen van de huurvergoedingen (huurprijs + huurvoordelen)
  • Het bedrag dat werkelijk als beroepskosten werden ingebracht.


Tip voor verhuurder

Verhuur je een onroerend goed aan een huurder en wil je dat dit enkel voor privédoeleinden wordt gebruikt? Zorg er dan voor dat je het huurcontract kosteloos registreert.

Je kan dit online doen via MyRent. Je vindt jouw geregistreerde huurovereenkomsten terug bij Myminfin onder mijn documenten.


Opgelet als huurder

Dien je als huurder de bijlage 270 MLH niet bij je aangifte in? Of is er sprake van een kosteloze registratie als privéverhuur?
Dan zijn volgende zaken niet aftrekbaar als beroepskost:

  • De huurprijs en toegekende huurvoordelen
  • De vergoedingen en voordelen toegekend uit hoofde van een recht van opstal, erfpacht, vruchtgebruik of een ander zakelijk gebruiksrecht op onroerend goed

 

Wil je zeker weten of je aan alle regels van deze informatieplicht voldoet? Accinva staat je graag bij. Contacteer ons nu.