Verplichte registratie voor werkende vennoten en helpers in de bouw- en schoonmaaksector

Sinds 1 juli 2024 is het register voor werkende vennoten en helpers officieel van kracht gegaan in de bouw- en schoonmaaksector.

Verplichte registratie voor werkende vennoten en helpers in de bouw- en schoonmaaksector

Sinds 1 juli 2024 is het register voor werkende vennoten en helpers officieel van kracht gegaan in de bouw- en schoonmaaksector. Concreet zijn ondernemingen in deze sector verplicht werkende vennoten en helpers te registreren in de kruispuntbank (KBO). Je kan deze registratie zelf online uitvoeren.

Lees hier meer over deze maatregel en over de manier waarop je de registratie in orde brengt.

 

 

 

 

 

 

Wie moet zich registreren in de KBO?
 

De registratie is verplicht voor twee categorieën:

·        Werkende vennoten

Dit zijn houders van minstens één aandeel in een vennootschap die als zelfstandige actief zijn binnen de vennootschap, ook als ze een mandaat hebben.

 

·        Zelfstandige helpers

Dit zijn personen die een zelfstandige bijstaan of vervangen zonder in loondienst te werken. Uitzonderingen zijn ongehuwde helpers jonger dan 20 jaar, toevallige helpers en meewerkende echtgenoten.

Niet enkel de inschrijving in het register is verplicht. De werkende vennoten en helpers moeten zich ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.


Waar en wanneer moet de inschrijving plaatsvinden?
 

De inschrijving moet gebeuren vóór de start van de activiteiten via MyEnterprise. Bij stopzetting van de activiteit moeten de gegevens binnen vijftien dagen bijgewerkt worden in de KBO.

In geval van problemen, staat de KBO helpdesk voor je klaar:

·        Mail: helpdesk.kbo@economie.fgov.be

·        Telefonisch : +32 2 277 64 00


Overgangsperiode voor bestaande werkende vennoten en helpers
 

Voor werkende vennoten en helpers die al actief waren vóór 1 juli 2024, geldt er een overgangsperiode van 1 juli tot eind december 2024. Voor hen moet de registratie dus vóór 31 december 2024 gebeuren.


Belangrijke opmerkingen bij deze verplichte registratie
 

Vergeet niet om tijdig aan deze nieuwe verplichting te voldoen. Het RSVZ staat in voor de controle.  Niet-naleving kan leiden tot een administratieve geldboete van 500 tot 4.000 euro per vastgestelde inbreuk. Weet wel dat er vóór begin 2025 geen sancties zullen toegepast worden.

Hou er ook rekening mee dat een uitbreiding van deze maatregel naar andere sectoren in de toekomst niet uitgesloten is.

 

Neem zeker contact met ons op voor bijkomende inlichtingen.