De nieuwe regels rond btw vanaf 2025: dit moet je weten
Sinds 1 januari 2025 is de wet tot modernisering van de btw-ketting van kracht.

Deze hervorming vereenvoudigt de btw-processen, verhoogt de transparantie en verbetert de efficiëntie. Ontdek hier de belangrijkste wijzigingen en hun impact op jouw onderneming.
1. Verlengde indienings- en betalingstermijnen voor kwartaalaangevers
De uiterste indienings- en betaaldatum voor kwartaalaangiften verschuift van de 20ste naar de 25ste van de maand na het kwartaal. Let op: vanaf 1 oktober 2025 wordt deze termijn niet meer verlengd als de 25ste op een weekend of feestdag valt. Toch raden we aan om je boekhouding uiterlijk op de 7de van de maand of het kwartaal in te dienen. Zo kunnen we een tijdige verwerking garanderen en vermijd je boetes.
Maandaangevers behouden de huidige termijnen.
2. Afschaffing van verbeterende btw-aangiften
Vanaf 2025 kan je geen verbeterde btw-aangifte meer indienen na de wettelijke termijn. Correcties moeten worden opgenomen in de eerstvolgende aangifteperiode.
3. Vervangende aangifte bij niet-indiening
Dien je een btw-aangifte niet binnen drie maanden na het aangiftetijdvak in? Dan stelt de administratie een vervangende aangifte op. Dit gebeurt op basis van het hoogste btw-bedrag uit de laatste 12 maanden, met een minimum van 2.100 euro. Je hebt daarna één maand de tijd om de correcte aangifte alsnog in te dienen.
4. Nieuwe boetes bij te late of ontbrekende aangiften en betalingen
De boetes voor het laattijdig of niet indienen van btw-aangiften en het niet of laattijdig betalen van verschuldigde btw worden vanaf 1 januari 2025 aangepast.
- Te late btw-aangifte: 100 euro per begonnen maand vertraging (ieder begonnen tijdvak van een maand wordt gezien als een volledige maand), met een maximum van 500 euro
- Niet-ingediende btw-aangifte: progressieve boetes die als volgt oplopen:
- Eerste overtreding: 500 euro
- Tweede overtreding: 1.250 euro
- Derde overtreding: 2.500 euro
- Vierde en volgende overtredingen: 5.000 euro
- Te late of ontbrekende betaling van verschuldigde btw:
- 5% van het verschuldigde bedrag als de aangifte op tijd is, maar de betaling te laat.
- 10% van het verschuldigde bedrag als zowel aangifte als betaling te laat zijn.
- 15% van het verschuldigde bedrag als de betaling volgt op een definitief geworden vervangende aangifte opgesteld door de administratie.
Daarnaast kunnen nalatigheidsinteresten van 8% per jaar worden aangerekend voor laattijdige betalingen.
5. Invoering van de Provisierekening Btw
Vanaf 1 oktober 2025 vervangt de Provisierekening Btw de huidige btw-rekening-courant. Tegoeden en schulden worden vanaf dan via deze rekening beheerd. Teruggave van btw-tegoeden kan voortaan worden aangevraagd via MyMinfin.
6. Nieuwe regels voor btw-teruggaven
Maandaangevers kunnen btw-tegoeden voortaan maandelijks terugvragen, zonder aparte vergunning. De teruggave gebeurt binnen de twee maanden.
Kwartaalaangevers behouden de huidige driemaandelijkse teruggavetermijn. De teruggave gebeurt binnen de drie maanden.
Hier hangen twee voorwaarden aan vast:
- tijdige indiening van alle aangiften in de laatste zes maanden
- een minimaal tegoed van 50 euro
7. Wijziging van rekeningnummers en automatische betalingen
Vanaf 1 oktober 2025 veranderen de rekeningnummers voor btw-betalingen. Vanaf 2026 kan je btw-schulden automatisch via domiciliëring betalen.
8. Strikte antwoordtermijn op btw-vragen
Krijg je een vraag om inlichtingen van de btw-administratie, dan moet je binnen één maand reageren. In dringende gevallen, zoals bij gevaar voor de rechten van de Schatkist, kan de termijn verkort worden tot tien dagen.
Neem deze wijzigingen grondig door en pas je administratie hierop aan. Heb je vragen of wens je ondersteuning? Wij staan voor je klaar.